Heb je een puppy en wil je puppyles volgen?

Waaraan herken je een Rhodesian Ridgeback?

De Rhodesian Ridgeback wordt ook wel Pronkrug, Rifrug of Leeuwhond genoemd en is afkomstig uit zuidelijke Afrika. In dit artikel lees je aan welke kenmerken je het Rhodesian Ridgeback hondenras kan herkennen.

Afrikaanse jachthond

De Rhodesische Pronkrug is afkomstig uit het Afrikaans gebied, tegenwoordig bekend als Zimbabwe. Dit hondenras werd oorspronkelijk gefokt voor de verdediging van de woning en voor de jacht op groot wild waaronder leeuwen. Vandaar ook de naam ‘Leeuwhond’. De Rhodesian Ridgeback is, in Kynologische termen, een echte lopende hond. Een jachthond die zijn neus kan gebruiken, maar die ook op het zicht kan jagen.

Gespierd en snel

Als hij zich over het veld beweegt zie je niet alleen een sterke symmetrische verschijning, maar ook een goed gebalanceerde, gespierde hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en kan een redelijk snelheid halen.

Elegant en adellijk

Opvallend is dat de Rhodesian Ridgeback niet echt massief is, maar net elegant en lenig. Dit is verrassend voor een hond van deze grootte. Dit ras is adellijk, straalt intelligentie uit en heeft een sterk, zelfverzekerd en zelfstandig karakter.

Kam op de rug

De eigenschap waaraan je een Rhodesian Ridgeback onmiddellijk kan herkennen? Dat is de opvallende kam op de rug. Zijn naam verklaart zo eigenlijk al de oorsprong van dit hondenras en vermeldt tegelijkertijd het meest opvallende kenmerk. De ‘benoemers’ van het ras vonden de aanwezigheid van deze kam op de rug zo opvallend dat ze het als een noodzakelijk raskenmerk beschouwen. En zo kreeg deze statige Afrikaanse jachthond zijn naam.

In het vakjargon wordt de Engelse benaming ‘ridge’ of de Nederlandse term ‘pronk’ gebruikt om de kam te benoemen.

Deze ‘ridge’ wordt gevormd door het haar dat in de tegenovergestelde richting dan de rest van de vacht groeit. De ridge is het handelsmerk van het ras. Hij moet duidelijk afgetekend zijn én symmetrisch en fijner worden naar het einde toe. Ook dient de kam dadelijk achter de schouders te beginnen en door te gaan tot aan de heupbeenderen. Net achter de schouderbaden vind je de “box”. Dit is een rond, hartvormig, vierkant of rechthoekig deel van de kam waarin twee symmetrische geplaatste kruinen staan.

De perfecte kam is vijf centimeter breed net achter de kruinen en wordt stilletjes aan smaller naar de heupen toe. Daar eindigt de kam in een mooie punt. De box mag bovendien niet langer zijn dan een derde van de totale lengte van de kam.

De ridge en de kruinen zijn al aanwezig bij pups vanaf de geboorte. Een pup zonder ridge zal ook nooit een ridge krijgen.

Aanhankelijk en gevoelig

Naast de uiterlijke kenmerken zoals fysieke bouw en pronk, is het ook belangrijk om het karakter van de Rhodesian Ridgeback aan te halen. Dit hondenras is erg aanhankelijk aan zijn baas. Naar vreemden toe zal de hond eerder afstandelijk zijn.

Het is een erg gevoelig ras dat snel bijleert. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve ervaringen. Een goede socialisatie en geduldige en consequente opvoeding zijn dan ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van deze hond. Voldoende begeleiding en (puppy) training zijn hierbij zeker aan te raden.

Op zoek naar meer informatie?

Heb jij nog vragen over dit prachtige hondenras of ben je op zoek naar begeleiding of training voor je Rhodesian Ridgeback? Contacteer ons team vandaag, we adviseren je graag!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en bekijk een bonusvideo via de link!

Over de auteur

Geertje Verschoren

Ik ben Geertje Verschoren en als kind groeide ik op in Afrika met twee mooie Rhodesian Ridgebacks. Mijn grote droom was ooit RR fokken en in 1998 kocht ik mijn eerste eigen hond Jockular Ovambo en het zaadje was gezaaid Nu ben ik de trotse eigenaar van een hele bende mooie Rhodesian Ridgebacks.

Ook jouw Rhodesian Ridgeback pup de opvoeding geven die hij verdient?

Contacteer de experten van RR Trainingscenter voor puppytraining in groep, persoonlijke 1-op-1 begeleiding en meer. We staan voor je klaar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *