Heb je een puppy en wil je puppyles volgen?

De Rhodesian Ridgeback: rasstandaard en karakterschets

De Rhodesian Ridgeback is een van oorsprong Afrikaanse jachthond die ook in Europa erg populair is. Dit ras heeft zijn naam te danken aan de opvallende kam op de rug waar het haar in de tegenovergestelde richting groeit dan de rest van de vacht. Waar je dit hondenras verder nog aan kan herkennen? Dat vertellen we je graag in deze blog.

Marry but not slavishly

De Rhodesian Ridgeback is een trouwe hond maar hij is zeker niet slaafs. Hij heeft een eigen willetje en kan erg koppig zijn. Een evenwichtige relatie tussen baas en hond, met wederzijds respect, is voor dit ras dan ook van groot belang. Zo zal hij bevelen met enige gereserveerdheid opvolgen alsof hij er zelf eerst over heeft nagedacht. Bovendien kiest de Rhodesian Ridgeback één persoon uit het gezin als leider van zijn meute. Meestal is dat de persoon die instaat voor zijn voeding en verzorging. Dit wil echter niet zeggen dat hij niet naar andere gezinsleden of personen zal luisteren.

Goede waker en kindervriend

Ten opzichte van kinderen heeft de Rhodesian Ridgeback veel geduld en een hoog tolerantieniveau. Wel is het belangrijk dat de hond steeds met respect behandeld wordt. Tegenover vreemden stelt dit ras zich meestal vriendelijk maar toch wat gereserveerd op. De Ridgeback waakt bovendien als de beste en zal enkel blaffen wanneer er gevaar dreigt of er indringers zijn.

Flexibele jachthond

De Rhodesian Ridgeback is een echte jachthond. Hij is beresterk en heeft een enorm uithoudingsvermogen. Bovendien beschikt hij, zoals een echte jachthond behoort, over een uitstekende neus. Hij kan hiernaast ook erg goed op het zicht jagen en kan redelijke snelheden behalen. Hoewel dit ras erg uitgebalanceerd en gespierd is, zijn deze honden ontzettend wendbaar en flexibel. Deze hond laat zich niet snel intimideren. Niet door vreemden, maar ook niet door andere honden. Als je weet dat dit ras in Afrika ingezet werd tijdens de leeuwenjacht, weet je wel de Ridgeback geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Het ras is echter niet agressief en zal steeds proberen conflict te vermijden.

Werkhond met veel energie

Wanneer goed opgevoed, kan deze hond een goede werker zijn. Maar het is een kwestie van hem zinvol bezig te houden en hem aan het denken te zetten. Hoewel dit ras ook enorm kan genieten van slapen en luieren in de warme zon of naast de verwarming, is de Rhodesian Ridgeback een hond met erg veel energie. En die moet hij kwijt kunnen. Met ruwe of repetitieve spelletjes doe je hem geen plezier. Activiteiten zoals joggen, gehoorzaamheidstraining en speurwerk zijn ideaal zolang de hond zijn intelligentie maar kan gebruiken.

Niet voor beginners

Door zijn koppigheid en zijn intelligentie is de Rhodesian Ridgeback geen hond voor beginners. Rhodesian Ridgebacks reageren niet goed op harde trainingstechnieken en intimidatie. Ze vergeten namelijk niet makkelijk. Toegeven en de hond zijn zin geven is natuurlijk ook geen goede ingesteldheid. Dit ras heeft een erg sterke wil en neemt onafhankelijk beslissingen. Bovendien testen ze hun baas graag uit. Het is dus enorm belangrijk om de hond te tonen dat jij slimmer bent en hem van in het begin een consequente opvoeding te geven. Een cursus basisgehoorzaamheid is voor dit ras absoluut dan ook geen overbodige luxe. Het is daarom belangrijk deze hond te kopen bij een expert met kennis van zaken die je ook bij de opvoeding van je pup verder kan begeleiden.

Wil je nog meer ontdekken over het karakter van de Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan ook zeker de video over het karakter van dit prachtige hondenras. Heb je een vraag? Onze experten helpen je graag. Aarzel dus zeker niet om contact met ons op te nemen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en bekijk een bonusvideo via de link!

Over de auteur

Ik ben Geertje Verschoren en als kind groeide ik op in Afrika met twee mooie Rhodesian Ridgebacks. Mijn grote droom was ooit RR fokken en in 1998 kocht ik mijn eerste eigen hond Jockular Ovambo en het zaadje was gezaaid Nu ben ik de trotse eigenaar van een hele bende mooie Rhodesian Ridgebacks.

Ook jouw Rhodesian Ridgeback pup de opvoeding geven die hij verdient?

Contacteer de experten van RR Trainingscenter voor puppytraining in groep, persoonlijke 1-op-1 begeleiding en meer. We staan voor je klaar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *