Heb je een puppy en wil je puppyles volgen?

De opkomst van de Rhodesian Ridgeback in Europa

Doorheen de tijd werden honden ingezet voor veel verschillende taken en dit zorgde voor een diversiteit aan hondenrassen met elk zijn eigen specialiteit. Zo ook de Rhodesian Ridgeback. Dit ras werd oorspronkelijk ingezet om  huis en haard te beschermen alsook voor het helpen bij de leeuwenjacht. Hierdoor is dit hondenras uitgegroeid tot een goede waker die ervoor zorgt dat je huis en je gezin steeds veilig is. Wat de oorsprong is van dit hondenras en wanneer de Rhodesian Ridgeback is opgekomen in Europa, bespreken we in deze blog.

Ontstaan in Rhodesië, Zuid Afrika

Het ras van de Rhodesian Ridgeback is naar waarschijnlijkheid in de negentiende eeuw ontstaan uit een kruising van de honden van de kolonisten en de honden van de Hottentotten. Welke rassen dat precies waren is onbekend maar het resultaat was een hond met een hoog weerstandsvermogen tegen allerlei tropische ziekten en ongekende jachtcapaciteiten. 

De unieke haargroei op de rug zou volgens kenners zelfs afkomstig zijn van honden die door de Maleiers overgebracht werden. Het opmerkelijke is dat de eigenaardige ‘pronk’ op de rug slechts bij één hondenras voorkomt, namelijk bij de honden van het eiland Phu-Quoc in de golf van Siam. In Zuid-Afrika werden namelijk overblijfsels van Maleise prauwen gevonden. Behalve de groeiwijze van het haar heeft de hond van Phu-Quoc niets met de Rhodesian RIdgeback gemeen.  

Vanaf de jaren 40 in Europa

In de jaren 40 werd Europa verrast met een nieuw hondenras dat volgende namen droeg: Rhodesian Ridgeback Liondog ook wel Steekbaard, Liondog, Prikrug, Rifrug genoemd. Het ras, dat een korte vacht had, onderscheidde zich van andere rassen doordat de haren op de ruggengraat, beginnende bij de schift en doorlopend tot bij de staart, in de tegenovergestelde richting als de overige vacht groeide.

De Rhodesian Ridgeback als moderas

In Zuid Afrika had de Rhodesian Ridgeback in eerste instantie geen al te hoog aanzien. De boeren onderhielden de hond niet en vonden vaak dat de hond stonk. Zo bleef dit hondenras eerder onbekend. Daar kwam bij de introductie in Europa verandering in. De Britten waardeerden dit ras namelijk wel en gaven het dier een nieuwe naam en zorgden voor propaganda. De hoge prijs die voor het ras gevraagd werd zorgde er o.a. voor dat de Rhodesian Ridgback uitgroeide tot een moderas.

De Rhodesian Ridgeback in Nederland en België

De Rhodesian Ridgeback kwam voor het eerst naar Nederland in 1946. Oorlog-vliegenierster Mejuffrouw Van Zanten haalde haar Ridgeback, genaamd Pegasus, toen vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. Een jaar later werden er door Mevrouw Goedhart-Bakker enkele Ridgeback pups naar Nederland gehaald. Vervolgens werd er verder in Nederland en België gefokt met dit ras. In 1949 werd het ras officieel erkend door de Raad van Beheer.

De Rhodesian Ridgeback is een prachtig hondenras te herkennen aan de pronk op de rug. Zijn kleur is rossig of beige met soms wat wit. Hij heeft sterke en vrij lange kaken, wijde neusgaten, hangoren en een middelmatig lage romp. De Ridgbeack is ietwat hoger dan de Duitse staande hond maar ook grover. Het is een stevige werkhond met veel uithoudingsvermogen en grote snelheid.

Meer weten over de Rhodesian Ridgeback?

Over de auteur

Ik ben Stephanie Thielens en ik woon in Tessenderlo met mijn man, 2 dochters en onze beestenboel. Als gedragstrainer en eigenaar van de Kidz&Dogz Academy werk ik met gezinnen en hun hond. Kinderen en honden in harmonie laten samenleven, dat is mijn missie.

Ook jouw Rhodesian Ridgeback pup de opvoeding geven die hij verdient?

Contacteer de experten van RR Trainingscenter voor puppytraining in groep, persoonlijke 1-op-1 begeleiding en meer. We staan voor je klaar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *